Výkrm kuřat

Jaro je obdobím, kdy se začínají vykrmovat kuřata v domácích podmínkách. Pro účely produkce masa je nejlepší používat vyšlechtěná hybridní masná plemena, která mají geneticky danou vlastnost rychlého růstu a vysokého osvalení. Taková plemena se souhrnně nazývají brojlerová kuřata či brojleři.

Když přinesu malá kuřata domů

Když přinesu malá kuřata domůPro kuřata v raném stadiu věku je ideální, když jim v chovatelském zařízení přitápíte a přisvěcujete, samozřejmě s ohledem na roční období. První den života je ideální, aby měla kuřata světlo 24 hodin denně, druhý den života 23 hodin denně a od 7. dne věku je ideální, aby měli brojleři v kuse 18 hodin světla denně.

Během prvního týdne života jsou kuřata vystavena spoustě stresujících faktorů jako je např. transport nebo návyk na pevná krmiva. Ta zapříčiňují také změnu střevního pH, což může mít za následek zdravotní potíže vlivem zvýšeného množství bakterií E. coli. Proto je dobré kuřatům, minimálně během prvního týdne života, okyselovat vodu na pH 4. Toto lze s pomocí komerčně vyráběných okyselovadel nebo s použitím 8% octa, který se ředí v poměru 0,1%. Vždy zajistěte dostatečný přísun vody.

Výkrm kuřat

Počátek výkrmu

Co se týká výživy, také ta je během prvního týdne života brojlerů rozhodující. Podobně jako u ostatních zvířat zde platí, že chyba v krmení na začátku se později již těžko dohání. Tzn., že kuře bude růst do požadované hmotnosti delší dobu a tím se ekonomicky prodraží. V prvních dnech života je totiž metabolismus rychlejší a relativní růst větší, a proto i nároky na výživu jsou vysoké.

Pro výkrm brojlerů v prvních 2 týdnech života se většinou používá starter pro brojlery ve formě drcené kompletní krmné směsi. Kromě vody tedy již zvířata nepotřebují nic jiného. Pro růst svaloviny je důležitý obsah bílkovin v krmivu. Neméně důležité jsou však také aminokyseliny, zejména methionin a lysin, které se do krmných směsí přidávají a jsou stavebním kamenem pro proteiny.

Startery bývají obohaceny o antikokcidikum pro potlačení kokcidií a tím proti zvýšenému úhynu. U krmiv pro brojlery se často používá Salinomycin, který je ovšem jedovatý pro krůty, proto nikdy krmivo pro brojlery s antikokcidikem nezkrmujte krůtám!

Střední fáze výkrmu

Od začátku 3. týdne života vykrmovaných kuřat se podává tzv. grower, který je ideální v granulované formě. Omezuje se tak zbytečná ztráta krmiva. Relativní intenzita růstu brojlerů je v tomto období již o trochu nižší, proto i krmivo již není potřeba tak koncentrované a obsah bílkovin je menší cca o 1 % než u starteru. Důležitý je opět obsah aminokyselin a také antikokcidika pro snížení úhynu.

Grower se kuřatům zkrmuje až do období 5 dnů před porážkou. Pokud však vykrmujete doma kuřata do vyšších hmotností, stačí, když budete grower podávat do 40. - 45. dne věku.

Výkrm drůbeže

Závěr výkrmu

Poté se přechází na tzv. finišer, což je granulované krmivo sloužící ke krmení v poslední fázi výkrmu. Tzn., že se podává až do porážky, minimálně však posledních 5 dnů před zabitím. V tomto období je relativní růst ještě pomalejší a obsah bílkovin v krmivu je proto opět cca o 1 % nižší. Finišer neobsahuje antikokcidikum. V tomto období si již můžete dovolit na krmení trochu šetřit, proto je možné finišer míchat např. s kukuřičným šrotem.

Použití obilí pro výkrm brojlerů

Výše uvedené postupy se týkají používání kompletních krmných směsí, tj. krmiv, která obsahují všechny potřebné látky a zvířatům stačí zabezpečit už jen čistá voda. Jsou však chovatelé s přístupem k vlastnímu či levnému obilí, většinou pšenici či kukuřici.

V tom případě se pro účely výkrmu míchá obilí s bílkovinným koncentrátem v sypké podobě, který bývá založen na obsahu sóji, což je nejpoužívanější zdroj proteinů. Dle pokynů výrobce koncentrátu tedy míchejte obilí, nejlépe šrotované, s koncentrátem, a to v různých poměrech dle fáze výkrmu.

Vlivem sypké struktury ovšem počítejte se ztrátami krmení vlivem hrabání apod. Možný je také vyšší úhyn zvířat kvůli chybějícímu antikokcidiku a vyššímu obsahu plísní a mykotoxinů v obilí. Přece jen, v kompletních krmivech je obsah plísní minimální vlivem tepelné úpravy.

Chutnost kuřecího masa

Závěr

Od 40. dne věku brojlerů se začíná v kuřecím mase ukládat tuk, který je jak známo „nositelem chuti“, maso se navíc stává vyzrálejším. Proto čím déle budete vykrmovat kuřata, tím bude obsahovat více tuku a bude tak chutnější. Barva kůže se vlivem tuku mění do žluta.

Závěrem si tedy pamatujte, že první fáze výkrmu je pro celkový výsledek nejdůležitější. O koncentraci či síle krmiva nevypovídá jen obsah proteinů, tedy bílkovin, ale také obsah aminokyselin (např. methioninu a lysinu). Minimálně 5 dnů před porážkou vysaďte krmivo s obsahem antikokcidika. Nikdy nezkrmujte krmiva pro brojlery krůtám. Vždy zajistěte dostatečný přísun čerstvé pitné vody.

Aktualita

E-book

E-book Nosnice zdarma